Založ si blog

Cestou či necestou?

Snáď každému sa už dostalo do uší, že tento rok budú všetky oči na Slovensku. V druhej polovici 2016 budeme ako krajina predsedať Rade Európskej únie. Naši najvyšší sa pri tejto príležitosti chcú ukázať v čo najlepšom svetle.

 

11 a pol milióna eur, 37 kilometrov. Viaceré hlavné a vedľajšie ťahy ale aj bočné uličky dostanú nový koberec. Prečo takto zrazu, takto naraz, takto svižne? Aby zahraničným pohlavárom a ich poskokom počas cesty z letiska do centra nezabehlo – či už z dojmu alebo nečakanej vyjazdenej jamy, poprípade sfušovanej dilatácie.

Prípravy sú v plnom prúde. Bude to už pár týždňov, čo doprava v hlavnom meste miestami kolabuje. Teda, ona kolabuje snáď deň čo deň, no v ostatnom období si už po volante poklepkávajú asi aj tí najväčší flegmatici. V čase rannej a poobedňajšej špičky sa modlite, aby ste nemuseli byť niekde v meste na čas. Prejazd Mostom SNP smerom do mesta spomínam z vlastnej skúsenosti. Štefánikova ulica bola medzi Hodžovým námestím a Slovenskou akadémiou vied donedávna ochudobnená o dva jazdné pruhy, a že sa niečo deje sa asi domnievali aj Petržalčania odrezaní od masmédií a kontaktu s ľuďmi, ktorí z okien a balkónov určite pravidelne vídali autá stojace až po koniec nájazdu na most.

Nie je náhoda, že na adresách čoskoro zrenovovaných bočných uličiek sú zas ambasády či veľvyslanectvá. V konečnom dôsledku, nové cesty samozrejme spríjemnia život aj bežným smrteľníkom, no dá sa to vnímať aj ako pľuvanec do tváre, nie? Pre cudzích všetko, aby sa náhodou nepošuškávalo a nepochechtávalo späť doma, a pre svojich nič. Križovatku Trnavská – Bajkalská podľa slov známeho, ktorý na ňu vidí z okna, stihli zreparovať za jedinú noc. Dobrý výkon, no schválne, ako často u nás vídate cestárov pracovať za tmy, poprípade cez víkendy?

Spomínam si na kopu vyliatej stvrdnutej malty na zjazde z Mosta SNP smer Hálova ulica. Z vozovky zmizla po viac než dvadsiatich rokoch, určite po nejednej výzve (sám viem o troch). Nie som odborník na problematiku, no nie je to otázka minút či hodiny?… Čo z toho vyplýva? Keď sa chce, tak sa dá a kto hľadá, v tomto prípade čas a financie, nájde. Len potrebuje mať pádny dôvod. Pre nepokrivený obraz krajiny by mohol niektorý z platených šoférov popliesť trasu z letiska a vydať sa niektorým z tankodrómov, poprípade by mohli vážené osoby vysokej politiky prísť do Bratislavy rovno vlakom a pokochať sa našou hlavnou stanicou.

Čo pre vás znamená kniha?

09.05.2016

Túto krátku esej som napísal v období, keď som bol po dlhej pauze od čítania pri konci jednej veľmi dobrej knihy. Zamyslel som sa, koľko kníh som už mohol mať prelúskaných, keby som svoj čas a priestor využíval inak. Keby malo písané slovo v mojom živote dôležitejšiu pozíciu, než má teraz. Písané slovo sprevádza človeka od nepamäti. Papyrus, pergamen, [...]

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Český predseda vlády Petr Fiala.

Ďalší odchod z Fialovej vlády: končí ministerka pre vedu a výskum

25.04.2024 11:07

Ministerka pre vedu a výskum nemala vlastné ministerstvo, ale len úrad s niekoľkými zamestnancami.

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 2589x
Priemerná čítanosť článkov: 1295x

Autor blogu

Kategórie

Archív