Založ si blog

Cestou či necestou?

Snáď každému sa už dostalo do uší, že tento rok budú všetky oči na Slovensku. V druhej polovici 2016 budeme ako krajina predsedať Rade Európskej únie. Naši najvyšší sa pri tejto príležitosti chcú ukázať v čo najlepšom svetle.

 

11 a pol milióna eur, 37 kilometrov. Viaceré hlavné a vedľajšie ťahy ale aj bočné uličky dostanú nový koberec. Prečo takto zrazu, takto naraz, takto svižne? Aby zahraničným pohlavárom a ich poskokom počas cesty z letiska do centra nezabehlo – či už z dojmu alebo nečakanej vyjazdenej jamy, poprípade sfušovanej dilatácie.

Prípravy sú v plnom prúde. Bude to už pár týždňov, čo doprava v hlavnom meste miestami kolabuje. Teda, ona kolabuje snáď deň čo deň, no v ostatnom období si už po volante poklepkávajú asi aj tí najväčší flegmatici. V čase rannej a poobedňajšej špičky sa modlite, aby ste nemuseli byť niekde v meste na čas. Prejazd Mostom SNP smerom do mesta spomínam z vlastnej skúsenosti. Štefánikova ulica bola medzi Hodžovým námestím a Slovenskou akadémiou vied donedávna ochudobnená o dva jazdné pruhy, a že sa niečo deje sa asi domnievali aj Petržalčania odrezaní od masmédií a kontaktu s ľuďmi, ktorí z okien a balkónov určite pravidelne vídali autá stojace až po koniec nájazdu na most.

Nie je náhoda, že na adresách čoskoro zrenovovaných bočných uličiek sú zas ambasády či veľvyslanectvá. V konečnom dôsledku, nové cesty samozrejme spríjemnia život aj bežným smrteľníkom, no dá sa to vnímať aj ako pľuvanec do tváre, nie? Pre cudzích všetko, aby sa náhodou nepošuškávalo a nepochechtávalo späť doma, a pre svojich nič. Križovatku Trnavská – Bajkalská podľa slov známeho, ktorý na ňu vidí z okna, stihli zreparovať za jedinú noc. Dobrý výkon, no schválne, ako často u nás vídate cestárov pracovať za tmy, poprípade cez víkendy?

Spomínam si na kopu vyliatej stvrdnutej malty na zjazde z Mosta SNP smer Hálova ulica. Z vozovky zmizla po viac než dvadsiatich rokoch, určite po nejednej výzve (sám viem o troch). Nie som odborník na problematiku, no nie je to otázka minút či hodiny?… Čo z toho vyplýva? Keď sa chce, tak sa dá a kto hľadá, v tomto prípade čas a financie, nájde. Len potrebuje mať pádny dôvod. Pre nepokrivený obraz krajiny by mohol niektorý z platených šoférov popliesť trasu z letiska a vydať sa niektorým z tankodrómov, poprípade by mohli vážené osoby vysokej politiky prísť do Bratislavy rovno vlakom a pokochať sa našou hlavnou stanicou.

Čo pre vás znamená kniha?

09.05.2016

Túto krátku esej som napísal v období, keď som bol po dlhej pauze od čítania pri konci jednej veľmi dobrej knihy. Zamyslel som sa, koľko kníh som už mohol mať prelúskaných, keby som svoj čas a priestor využíval inak. Keby malo písané slovo v mojom živote dôležitejšiu pozíciu, než má teraz. Písané slovo sprevádza človeka od nepamäti. Papyrus, pergamen, [...]

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 2603x
Priemerná čítanosť článkov: 1302x

Autor blogu

Kategórie

Archív